Kako i zašto koristiti med?
Od davnina se zna da med ima hranjiva svojstva i blagotvorni utjecaj na ljudsko zdravlje. Ta spoznaja je danas potkrijepljena i brojnim istraživačkim radovima. Gotovo da nema čovjeka koji ne zna da med ima antivirusna, antibakterijska, antimikrobna, anti kancerogena, antigljivična i ostala svojstva.
Što to konkretno znači za naše zdravlje? Vrijedi upitati se koliko meda treba jesti, zašto ga jedemo ili ne jedemo,
kako ga treba unositi u organizam i kako med djeluje na naš organizam.
Med se može koristiti u pićima (čaj, mlijeko, limunada), kolačima, pečenjima (purica ili piletina) ili izravno žlicom u usta.
Rijetkima je poznato da se med ne smije pregrijavati, odnosno da izlaganjem temperaturi preko 45°C med gubi svoja "čarobna svojstva".
Preporuka ako se jede med na žlicu
Ako se med uzima žlicom može se oštetiti sluznica probavnog trakta te će tako konzumiran med teško sjesti na želudac zato što je higroskopan.
Što to znači?
Med povuče vlagu iz sluznice, isuši je i tako ošteti. Tome su posebno izložena djeca.
Kako onda pravilno jesti med na žlicu?
Tako da se med ne smije odmah progutati već ga je potrebno držati u ustima par min uz stalno mućkanje. Tako se med u ustima rastopi i počinje prvi dio probave te ga želudac zato lakše prihvati. Osim što ga želudac lakše prihvati, najvrednije sastavnice meda odmah se upiju u organizam u ustima i to ispod jezika. Pri tom procesu plak koji se taloži uz zubno meso i na zubima u potpunosti nestaje. Drugim riječima upale zubnog mesa nestaju, a simptomi paradentoze se bitno smanjuju ili nestaju.
Med i peludne alergije
Dolaskom proljeća počinju peludne alergije, a s dolaskom ljeta počinje i djelovanje ambrozije. Mnogo ljudi danas ima problema zbog toga.
Kako med može pomoći protiv peludne napasti?
Funkcija meda u sprečavanju peludne alergije je vrlo jednostavna. Prilikom konzumacije meda u sebe unosimo "umrtvljena" peludna zrnca koja organizam prihvaća bez neke značajnije "pobune". Pritom se dešava nešto slično kao i s cjepivom protiv gripe (korone) - organizam puno lakše svladava pelud u medu izgrađujući pritom vlastite obrambene mehanizme. Tako da kada krene cvat alergijskih biljaka na koje smo osjetljivi naš organizam je spreman i možemo se prepustiti prirodi bez straha od alergija.
Med i bakterije
Uz već poznata protuvirusna, protumikrobna, protugljivična i protutumorska svojstva vrijedno je izdvojiti utjecaj meda na bakteriju stafilokok (stafilokokus aureus). Poznata bakterija koja živi u bolničkim prostorima i koje se teško riješiti, odnosno liječenje je dugotrajno s vrlo neizvjesnim ishodom. Nanošenjem meda na ranu (livadski s bijelom djetelinom ili čisti bagremov) taj se problem uspješno i trajno rješava.
Kod Helicobacter pylori bakterije koja uzrokuje čir na želucu i/ili dvanaestercu redovitom upotrebom meda uspješno se onemogućava njezino subverzivno djelovanje na naša crijeva.
Koliko meda konzumirati dnevno i u kojim količinama?
Preporuka je više, ali svi imaju nešto zajedničko, a to je barem jedan gram meda na jedan kg tjelesne težine svakodnevno. Kod starijih ljudi i onima narušenog zdravlja preporuka je i do dva grama na jedan kilogram vlastite težine. To bi u prosjeku bilo od 50 do 130 grama dnevno odnosno svakih desetak dana bi trebalo otvoriti novu veliku teglicu meda po članu obitelji. Da, po članu obitelji! I tako cijele godine. Redovita upotreba meda u navedenim količinama produžuje život za 15 do 20 godina prema nekim istraživanjima. Naspram toga, život je puno kvalitetniji jer je bistroća uma i fizička sprema kod redovitih korisnika meda daleko je veća nego u onih koji med ne koriste i koji misle da se zdravlje može kupiti u najbližoj ljekarni.
Često se zna čuti: " Pa mi doma koristimo med" i onda dalje kroz razgovor se ispostavi da teglica meda koja je kupljena prije par mjeseci stoji na polici jedva načeta jer se koristila samo dok je čovjek bolestan i to u malim količinama, skoro nikakvim.
Usporedbe radi to bi bilo isto kao da kupimo ulje za auto i onda ga vozimo u prtljažniku i dolijemo tu i tamo malo ulja. Automobil nakon 5-6g ne mijenjanja ulja vjerojatno više ne bi ni bio u voznom stanju.
Važno je upamtiti da će organizam daleko bolje funkcionirati ako ga svakodnevno podmazujemo s 2 do 3 jušne žlice meda. Da, dobro ste pročitali, svakodnevno. Jedna jušna žlica meda ima između 10 i 15 grama meda. Argumenata za svakodnevnu upotrebu ima mnogo - probava i stolica redovita, zubi i zubno meso zdraviji, metabolizam jači, koža elastična i zdravija, veća otpornost na viruse, bakterije, karcinome, alergije...
