Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje značajki društvenih medija i analizu našeg prometa. Klikom na "DOPUSTI SVE KOLAČIĆE" pristajete na našu Politiku kolačića i privatnosti.
Korisni savjeti i zanimljivosti o medu


Ovdje ćete saznati mnoštvo zanimljivosti i činjenica o domaćem medu koje možda niste znali ili niste mogli pronaći odgovor. Stavite miš (ili prst) iznad činjenice ili zanimljivosti i odgovor će Vam iskočiti sam
- OPG Bačani
S kakvom žlicom se jede med?
Preporuča se drvena, porculanska, keramička ili (ako se baš mora) plastična žlica. Od metalnih žlićica preporuća se ona od Inoxa. Ne preporuča se koristiti metalnu žličicu od ostalih vrsta metala (npr. Aluminij). S obzirom na kiselost meda (3,5 do 5,5 pH), organske su kiseline otapale dio metala iz aluminijskih žlica, ali i aluminijskih posuda općenito.
Kako se pravilno jede med na žlicu?
Tako da ga nekoliko minuta mučkate u ustima i držite pod jezikom. Tako se med u ustima rastopi i počinje prvi dio probave te ga želudac zato lakše prihvati. Također, jednostavne tvari se onda apsorbiraju direktno u krv putem podjezičnih krvnih žila, dok ako se med odmah proguta želučane kiseline dio tih tvari odmah razgrade i niti ne dođu u krv.
Med u čaj?
Kako ne bi izgubio svoja prirodna svojstva temperatura čaja ne smije biti veća od 40° (već možete pomalo pijuckati čaj bez da si opećete usne).
Med pomaže zubima i zubnom mesu
Kad se jede pravilno na žilu (mučka nekoliko minuta u ustima) plak koji se taloži uz zubno meso i na zubima u potpunosti nestaje. Drugim riječima upale zubnog mesa nestaju, a simptomi paradentoze se bitno smanjuju ili nestaju.
Medom protiv peludne alergije
Funkcija meda u sprečavanju peludne alergije je vrlo jednostavna. Prilikom konzumacije meda u sebe unosimo "umrtvljena" peludna zrnca koja organizam prihvaća bez neke značajnije "pobune". Pritom se dešava nešto slično kao i s cjepivom protiv gripe (korone) - organizam puno lakše svladava pelud u medu izgrađujući pritom vlastite obrambene mehanizme. Tako da kada krene cvat alergijskih biljaka na koje smo osjetljivi naš organizam je spreman i možemo se prepustiti prirodi bez straha od alergija.
Koliko je meda preporučeno dnevno konzumirati
Svakodnevno konzumirati barem 2 do 3 jušne žlice meda. Preporuka je barem jedan gram meda na jedan kg tjelesne težine svakodnevno. To bi u prosjeku bilo svakih desetak do petnaestak dana otvoriti novu veliku teglicu meda po osobi.
Što imaju zajedničko med, sportaši i kvizaši?
Kod redovitih korisnika meda život je puno kvalitetniji jer je bistroća uma i fizička sprema daleko veća nego kod onih koji med ne koriste i koji misle da se zdravlje može kupiti u najbližoj ljekarni.
Argumenata za svakodnevnu upotrebu ima mnogo
Probava i stolica redovita, zubi i zubno meso zdraviji, metabolizam jači, koža elastična i zdravija, veća otpornost na viruse, bakterije, karcinome, alergije...
Medni koktel
Med je kombinacija organskih kiselina, enzima, aminokiselina, peludnih zrnaca, eteričnih ulja, flavonoida, vitamina, minerala i drugih vrijednih sastojaka. Sadrži gotovo sve sastojke koji sačinjavaju ljudski organizam.
Med „Tekuće zlato“
Osim što je finog okusa, ima i ljekoviti učinak na naše tijelo.
Sastav meda
Med sadrži oko 76-80% šećera (pretežito fruktoze i glukoze), 17-20% vode, te 6% ostalog (dekstrina, proteina, peludi, voska i mineralnih soli).
Vrste domaćeg meda
Vrste meda nazivamo prema biljci s koje potječe (kestenov, bagremov, lipov, livadni, itd.). Kako bi dobili od koje biljke točno potječe zastupljenost broja peludnih zrnaca u medu mora biti u prosjeku 45% ili više od biljke s koje pčelice skupljaju med i prema kojem su dobili ime (bagrem, lipa,..itd).
Boje meda
Boja meda određena je sadržajem željeza, bakra i mangana te sadržajem pigmenata karotenoida, flavonoida, klorofila i drugih sastojaka iz biljaka.
Tamniji i svijetliji med
Med tamnije boje sadrži više mineralnih tvari od svjetlijih vrsta medova.
Aroma meda
Aroma meda ovisi o aromatičnim tvarima iz pčelinje paše.
Okus meda
Okus meda ovisi o količini fruktoze, glukoze, aminokiselina i organskih kiselina. Npr. kestenov med zbog tanina koji se nalazi u drvetu kestena gorkog je okusa.
Koje vitamine i minerale sadrži med?
Med sadrži vitamine C, D, E, K, B1, B2, B5, B6, te minerale željezo, magnezij, natrij, kalij, kalcij, fosfor, cink, jod, bakar, krom i selen.
Kako pčele proizvode med?
Pomoću enzima pčele pretvaraju nektar u med tako da iz svoga tijela invertiraju veću količinu saharoze u grožđani i voćni šećer koji su glavni sastojci meda. Suvišak vode uklanjaju prenoseći nektar iz stanice u stanicu, te prozračivanjem košnice. Kada med postane zreli u saću poklapaju ga, tj. presvlače voštanim poklopcima, i tako ga čuvaju od kvarenja.
Koje šećere sadrži med?
Med sadrži od 76-80% šećera i to: voćnog šećera – fruktoze ili levuloze 41%, grožđanog šećera – glukoze ili dekstroze 34% i običnog šećera – saharoze 1%.
Med i Tutankhamon (kako skladištiti med)
U Tutankhamonovoj grobnici je pronađen jestivi med star više od 3000 godina što dokazuje da, dobro zatvoren i skladišten med na tamnom mjestu, ima neograničen rok trajanja.
Koliko je teška litra meda?
Jedna litra meda ima težinu od 1,42 kg
Koliko vrsta meda postoji?
Trenutno postoji preko 300 različitih vrsta meda, svaki sa specifičnim profilom okusa i zdravstvenih pogodnosti.
Koja su zajednička svojstva svim vrstama meda?
Med ima antivirusna, antibakterijska, antimikrobna, anti kancerogena i antigljivična svojstva.
Propolis kao prirodni antibiotik
Ono što je mana sintetski izrađenih antibiotika, kod propolisa je ogromna prednost jer na njega bakterije ne stvaraju otpornost i nema štetnih nuspojava!
Čir na želucu i med
Jedan neugodni bakterijski suputnik naše probave je Helicobacter pylori bakterija koja uzrokuje čir na želucu i kojeg redovita upotreba meda uspješno onemogućava u subverzivnom djelovanju u našim crijevima.
Industrijski med (dućanski) vs OPG med (od pčelara)
Oprez prilikom kupovine meda. Ako nabavljate med u trgovini s npr. brand-om trgovine, morate biti svjesni da je taj med bio zagrijavan, cijeđen i filtriran pa ne sadrži čestice. To znači da u medu ne postoje nikakva zrnca oko kojih se može stvoriti kristalizacija. Taj med neće kristalizirati, a to nije prirodna biokemija meda. Ako nabavljate med od poznatog vam malog pčelara, u medu su još prisutne sitne čestice kao pelud i enzimi. Med će možda kristalizirati, ali to ne umanjuje njegovu kvalitetu.
Kako jednostavno prepoznati prirodan med od meda upitne kvalitete?
Kada se staklenka s medom okrene, zračni balon se mora pomicati prema vrhu kao jedinstvena kugla. Kada med curi sa žlice, ne smije kapati, već mora bez prekida curiti sve do debljine konca.
Zašto je med bolji od rafiniranog bijelog šećera?
Organizam ga lako i brzo probavlja, ne nadražuje sluznicu probavnog trakta, brzo oslobađa potrebnu energiju, sportašima omogućuje brzo dostupan izvor energije. Lakše se od drugih šećera filtrira kroz bubrege. Ima opuštajuće i umirujuće djelovanje, med u manjoj mjeri podiže razinu šećera u krvi. Med sadrži proteine i po tome je bolji do šećera.
Koliko pčelama treba da napune jednu teglicu?
Da bi proizvela oko 900 grama meda, kolonija pčela mora sakupiti nektar s otprilike 4 milijuna cvjetova i preletjeti više od 176.000 kilometara, što je jednako četverostrukom putovanju oko svijeta i predstavlja cjeloživotni rad za oko 1600 pčela
Koliko jedna košnica proizvede meda godišnje?
Tipična košnica može proizvesti između 13 i 45 kilograma meda godišnje ovisno o vremenskim uvjetima i sezoni.
Svaki prirodni med kristalizira. To mu je prirodno stanje pri sobnoj temperaturi.
Kristalizacija je znak da je med prirodnog podrijetla. Kristalizacija ne utječe na kvalitetu meda. Neki med više vole jesti kad je kristaliziran. Kod kristalizacije dolazi do izdvajanja kristala glukoze oko kojih se stvaraju kristali meda. Proces kristalizacije se najbrže odvija na temperaturi od 14°C.
Dekristalizacija se odvija pri maksimalnoj temperaturi od 45°
Ako ga želite vratiti u tekuće stanje, zagrijte staklenku meda u loncu tople vode(do max 40°).
O čemu ovisi koliko će med ostati u tekućem stanju?
O udjelu prirodnih ugljikohidrata u sastavu meda ovisi koliko će med imati tekuću konzistenciju. Sve vrste meda sadrže fruktozu i glukozu, a što je veći udio fruktoze u medu, on će biti buže tekući.
Na kojoj temperaturi se smrzava med?
Med se smrzava na temperaturi od -17°C. Tada se volumen meda smanjuje za 10%.
S koliko godina djeca smiju jesti med?
Ne preporučuje se korištenje meda u prehrani djece mlađe od godinu dana jer med ponekad može sadržavati spore Clostridium botulinum i kod male djece može uzrokovati botulizam.
Koliko su stare pčele?
Prve pčele su se na Zemlji pojavile prije oko 130 milijuna godina i od tada proizvode med.
"Prvo umire pčela, a potom i čovjek". Albert Einstein
Pčele i njihovo oprašivanje iznimno je važno za sav biljni svijet pa tako i hranu koju jedemo bili vegetarijanci ili mesojedi.