Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje značajki društvenih medija i analizu našeg prometa. Klikom na "DOPUSTI SVE KOLAČIĆE" pristajete na našu Politiku kolačića i privatnosti.
Kvalitetni Medni Ocat

Medni ocat

Kvalitetni medni ocat je prava riznica zdravlja i prirodnih ljekovitih svojstava, a njegova povijest i način proizvodnje često su nepravedno zanemareni. Ocat je namirnica dobivena octenim vrenjem razrijeđenih alkoholnih otopina, a taj proces pokreću korisni mikroorganizmi iz skupine Mycoderma aceti ili Bacterium aceti. Sirovine za preradu u ocat mogu biti: vino, voćna vina, pivo, razrijeđeni etanol, fermentirani slad, sirutka i šećerne otopine. Iako su najpoznatije vrste octa alkoholni, jabučni i vinski, malo tko zna da se može proizvesti i iz meda. Pravilno pripremljen, kvalitetni medni ocat po svojim karakteristikama može biti jednak, pa čak i bolji od poznatog jabučnog octa. Upotreba mednog octa još uvijek gotovo nepoznata široj javnosti, iako zaslužuje posebno mjesto među prirodnim proizvodima.

Proizvodnja

Za izradu kvalitetnog mednog octa, najvažniji je prvi korak – odabrati kvalitetan med. Samo od najboljeg meda može nastati vrhunski medni ocat s bogatim ljekovitim svojstvima. Tijekom procesa, najprije nastaje kvalitetno i vrlo ukusno vino od meda. Kod proizvodnje se koriste staklene posude, a cvjetni med daje posebno aromatičan i široko primjenjiv medni ocat.

Kvalitetni med prelazi u medno vino i završava kao medni ocat

Otopina za fermentaciju priprema se u omjeru 5:1 (voda:med), uz temeljito miješanje do potpune homogenosti. Važno je da na dnu posude ne ostane meda, a ovakva koncentracija osigurava dobivanje kvalitetnog mednog octa. Vrenje može trajati i do nekoliko mjeseci ako se ne potakne, a potaknuti se može dodatkom kvasca. Posude se prekrivaju gazom i ostavljaju na toplom mjestu, bez poklopca, a daleko od jakih mirisa koje bi medni ocat mogao upiti. Kada vrenje završi, mlado vino se pretače provodeći ista pravila kao i kod vina od grožđa. Time je prvi dio postupka gotov.

 Manji dio mednog vina se odvaja za uzgoj kvalitetne "octene gljive". Octeno vrenje se potiče dodatkom "cjepiva" ili "gljive", a medni ocat dobiva dodatnu kvalitetu ako odleži u hrastovoj bačvi nakon završenog vrijenja. S vremenom, okus i miris postaju bogatiji, a boja tamnija.

Upotreba: prevencija i ljekovita svojstva

Znanstvena istraživanja pokazuju da redovita konzumacija kvalitetnog mednog octa ima brojne kurativne i preventivne učinke. Jedna žličica octa od meda sadrži više od 90 različitih tvari.  Ovaj prirodni proizvod bogat je vitaminima, mineralima, enzimima, aminokiselinama, hranjivim tvarima, pektinom i betakarotenom. Betakaroten,  prema mnogim znanstvenim istraživanjima, jača imunitet i smanjuje rizik od raka, dok pektin štiti srce i snižava kolesterol. Medni ocat poboljšava metabolizam, pospješuje probavu, sprečava upalu uha, daje sjaj kosi i koži,  izbjeljuje staračke pjege, doprinosi zaštiti osjetljive kože od gljivičnih infekcija, olakšava mišićne grčeve i napetost mišića te doprinosi zdravlju kostiju  i u borbi protiv osteoporoze zahvaljujući kalciju koji također sadrži. Potiče funkcije srca i krvnih žila, snižava tlak, olakšava probleme s mjehurom, umiruje kašalj i prehladu. Može se koristiti i za tretiranje žuljeva i uboda insekata mazanjem preko mjesta koje je potrebno tretirati.

Medni ocat bogat je vitaminima, mineralima, enzimima, aminokiselinama, hranjivim tvarima, pektinom i betakarotenom

Kvalitetni medni ocat od davnina je poznat po svojim ljekovitim svojstvima. Iako nije poznato kada se točno počeo koristiti, sa sigurnošću se može reći da mu je primjena bila u prevenciji i liječenju raznih bolesti. Smatrao se čudesnim eliksirom za duži i zdraviji život. Preporučuje se svakodnevno konzumirati žličicu mednog octa za regulaciju probave i očuvanje zdravlja. Poznato je da su ga koristili i samuraji, vjerujući da im daje snagu i vitalnost te su ga pili prije same borbe.

Sadrži Kalcij koji doprinosi zdravlju kostiju  i u borbi protiv osteoporoze

U gastronomiji

Kvalitetni medni ocat nije samo ljekovit, već i izuzetno cijenjen u gastronomiji. Njegova sposobnost da uništava gljivice snižavanjem pH vrijednosti čini ga idealnim začinom za salate, a poseban okus oplemenjuje svaki jelovnik. U nekim zapadnoeuropskim zemljama, medni ocat se svrstava među najkvalitetnije vrste octa, rame uz rame s poznatim Aceto Balsamico i engleskim Sherry octom. Oplemenit će vam jelovnik i djelovati povoljno na organizam.

 Sposobnost da uništava gljivice snižavanjem pH vrijednosti čini ga idealnim začinom za salate

Svojom specifičnom aromom kvalitetni medni ocat obogaćuje mnoga jela. Blago je kiseo, s aromom meda, a pravi sladokusci će osjetiti i miris pa i okus voća i livadnog cvijeća kada se proizvodi od cvjetnog meda. Okus se može dodatno oplemeniti češnjakom i ružmarinom, stvarajući savršen dodatak jelima s roštilja, ribom, marinadama, umacima i salatama. Medni ocat je izvrstan i u jelima gdje se koristi bijelo vino, jer daje profinjenu aromu i zaokružuje okus.

Oplemenjen češnjakom i ružmarinom stvara se savršen blagi dah Mediterana i postaje odličan dodatak jelima s roštilja, ribom, marinadama, umacima i salatama

Zaključak:
Kvalitetni medni ocat je prirodni proizvod s iznimnim ljekovitim svojstvima i širokom primjenom u kuhinji. Njegova vrijednost najbolje se otkriva kroz osobno iskustvo – jednom kada ga probate, teško ćete ga izbaciti iz svakodnevne upotrebe. Isprobajte sami i uvjerite se u bogatstvo okusa i dobrobiti koje pruža ovaj zaboravljeni eliksir zdravlja!