Medni ocat
Kvalitetni medni ocat je
prava riznica zdravlja i prirodnih ljekovitih svojstava, a njegova povijest i
način proizvodnje često su nepravedno zanemareni. Ocat je namirnica dobivena
octenim vrenjem razrijeđenih alkoholnih otopina, a taj proces pokreću korisni
mikroorganizmi iz skupine Mycoderma aceti ili Bacterium aceti. Sirovine
za preradu u ocat mogu biti: vino, voćna vina, pivo, razrijeđeni etanol,
fermentirani slad, sirutka i šećerne otopine. Iako su najpoznatije vrste octa
alkoholni, jabučni i vinski, malo tko zna da se može proizvesti i iz meda.
Pravilno pripremljen, kvalitetni medni ocat po svojim karakteristikama može
biti jednak, pa čak i bolji od poznatog jabučnog octa. Upotreba mednog octa još
uvijek gotovo nepoznata široj javnosti, iako zaslužuje posebno mjesto među
prirodnim proizvodima.
Proizvodnja
Za izradu kvalitetnog
mednog octa, najvažniji je prvi korak – odabrati kvalitetan med. Samo od
najboljeg meda može nastati vrhunski medni ocat s bogatim ljekovitim
svojstvima. Tijekom procesa, najprije nastaje kvalitetno i vrlo ukusno vino od
meda. Kod proizvodnje se koriste staklene posude, a cvjetni med daje posebno
aromatičan i široko primjenjiv medni ocat.
Otopina za fermentaciju
priprema se u omjeru 5:1 (voda:med), uz temeljito miješanje do potpune
homogenosti. Važno je da na dnu posude ne ostane meda, a ovakva koncentracija
osigurava dobivanje kvalitetnog mednog octa. Vrenje može trajati i do nekoliko
mjeseci ako se ne potakne, a potaknuti se može dodatkom kvasca. Posude se
prekrivaju gazom i ostavljaju na toplom mjestu, bez poklopca, a daleko od jakih
mirisa koje bi medni ocat mogao upiti. Kada vrenje završi, mlado vino se
pretače provodeći ista pravila kao i kod vina od grožđa. Time je prvi dio
postupka gotov.
Manji dio
mednog vina se odvaja za uzgoj kvalitetne "octene gljive". Octeno
vrenje se potiče dodatkom "cjepiva" ili "gljive", a medni
ocat dobiva dodatnu kvalitetu ako odleži u hrastovoj bačvi nakon završenog
vrijenja. S vremenom, okus i miris postaju bogatiji, a boja tamnija.
Upotreba: prevencija i
ljekovita svojstva
Znanstvena istraživanja pokazuju da redovita konzumacija kvalitetnog mednog octa ima brojne kurativne i preventivne učinke. Jedna žličica octa od meda sadrži više od 90 različitih tvari. Ovaj prirodni proizvod bogat je vitaminima, mineralima, enzimima, aminokiselinama, hranjivim tvarima, pektinom i betakarotenom. Betakaroten, prema mnogim znanstvenim istraživanjima, jača imunitet i smanjuje rizik od raka, dok pektin štiti srce i snižava kolesterol. Medni ocat poboljšava metabolizam, pospješuje probavu, sprečava upalu uha, daje sjaj kosi i koži, izbjeljuje staračke pjege, doprinosi zaštiti osjetljive kože od gljivičnih infekcija, olakšava mišićne grčeve i napetost mišića te doprinosi zdravlju kostiju i u borbi protiv osteoporoze zahvaljujući kalciju koji također sadrži. Potiče funkcije srca i krvnih žila, snižava tlak, olakšava probleme s mjehurom, umiruje kašalj i prehladu. Može se koristiti i za tretiranje žuljeva i uboda insekata mazanjem preko mjesta koje je potrebno tretirati.
Kvalitetni medni ocat od
davnina je poznat po svojim ljekovitim svojstvima. Iako nije poznato kada se
točno počeo koristiti, sa sigurnošću se može reći da mu je primjena bila u
prevenciji i liječenju raznih bolesti. Smatrao se čudesnim eliksirom za duži i
zdraviji život. Preporučuje se svakodnevno konzumirati žličicu mednog octa za
regulaciju probave i očuvanje zdravlja. Poznato je da su ga koristili i
samuraji, vjerujući da im daje snagu i vitalnost te su ga pili prije same
borbe.
U gastronomiji
Kvalitetni medni ocat
nije samo ljekovit, već i izuzetno cijenjen u gastronomiji. Njegova sposobnost da
uništava gljivice snižavanjem pH vrijednosti čini ga idealnim začinom za
salate, a poseban okus oplemenjuje svaki jelovnik. U nekim zapadnoeuropskim
zemljama, medni ocat se svrstava među najkvalitetnije vrste octa, rame uz rame
s poznatim Aceto Balsamico i engleskim Sherry octom. Oplemenit će vam jelovnik
i djelovati povoljno na organizam.
Svojom specifičnom
aromom kvalitetni medni ocat
obogaćuje mnoga jela. Blago je kiseo, s aromom meda, a pravi sladokusci će
osjetiti i miris pa i okus voća i livadnog cvijeća kada se proizvodi od cvjetnog meda. Okus se može dodatno
oplemeniti češnjakom i ružmarinom, stvarajući savršen dodatak jelima s
roštilja, ribom, marinadama, umacima i salatama. Medni ocat je izvrstan i u
jelima gdje se koristi bijelo vino, jer daje profinjenu aromu i zaokružuje
okus.
Zaključak:
Kvalitetni medni ocat je prirodni proizvod s iznimnim ljekovitim svojstvima i
širokom primjenom u kuhinji. Njegova vrijednost najbolje se otkriva kroz osobno
iskustvo – jednom kada ga probate, teško ćete ga izbaciti iz svakodnevne
upotrebe. Isprobajte sami i uvjerite se u bogatstvo okusa i dobrobiti koje
pruža ovaj zaboravljeni eliksir zdravlja!
